Är bilsport verkligen en idrott? Frågan ställs ibland och repliken blir förstås vad som egentligen kännetecknar det vi kallar idrott. Enligt Gymnastik och idrottshögskolan är definitionen ”främjande av fysisk och psykisk hälsa” och då klarar sig all bilsport bra. Oavsett nivå och ambitioner. Även om många fortfarande inte riktigt förstår vad som krävs för att Läs mer…
Blogg
F1, F2 och F3 tillsammans!
Historien upprepar sig. Nästan. Förra året återkom Formel 2 som varumärke. Och 2019 är det dags för nästa samordning. Namnet Formel 3 består men bilarna byter teknik och mästerskapet format. Efter en rad konstiga namn under mer än 30 år är logiken tillbaka. De viktigaste racerklasserna kommer åter att heta Formel 1, Formel 2 och Läs mer…
”1984” – 34 år senare.
Efter Andra Världskrigets slut skrev George Orwell romanen ”1984”. En dyster framtidsvision där samhället helt och hållet övervakar och kontrollerar individen. Med facit i hand kan vi konstatera att riktigt så illa gick det inte, samtidigt som delar av det han beskriver faktiskt uppfyllts. Även i länder som anses vara demokratier. Den digitala tekniken har Läs mer…
Vart tog bilsportens entreprenörer vägen?
När jag tog mina första stapplande steg in i bilsportens lockande värld var det med måttliga förutsättningar. Inga egna pengar, inga rika föräldrar, inte några kontakter som ”ärvts” från en tidigare generation. Det enda som fanns var intresse och vilja att tävla. Magin kring racersporten hade byggts upp under tonåren, främst genom ett idogt läsande Läs mer…
Vägval för Le Mans – LMP1 eller supersportbilar?
World Endurance Championship med juvelen Le Mans 24-timmars är bilsporten näst viktigaste mästerskap. En gång i tiden låg Sportvagns-VM till och med i nivå med Formel 1, inte minst de magiska åren under 60-talet när Ford tog upp kampen med Ferrari. Men reglerna om vilka biltyper som får delta har skiftat. Förr tävlade Abarth, Alpine Läs mer…
Vart tog publiken vägen?
Varför kommer nästan ingen publik till svenska biltävlingar? Dålig marknadsföring? Mindre intressant produkt? Dyrt? Tidsödande? Banorna ligger en bit från där många människor bor? Troligen en kombination av allt detta, men knappast hela sanningen. Bilsport är fortfarande lika intressant som förr men mest för utövaren. Och allt fler har hittat sin form att tävla. För Läs mer…
Tuffaste förarna. Fränaste namnen! Clay Regazzoni in memory.
Auto Moto d´epoca i Padua var en fest för ögat. Mer än 4500 klassiska bilar trängdes om utrymmet i 15 hallar och därtill hörande utomhusområden. Solen sken från den där himlen som ibland kan vara klarblå. Uteserveringarna erbjöd godsaker i form av mat och dryck. En sådan där dag då livet känns meningsfullt och lätt Läs mer…
Resor till England – nu och då.
Jag vet inte hur många gånger jag besökt Racing Car Show men första tillfället var 1969. Fyra förhoppningsfulla ynglingar bokade biljetter på Svenska Lloyd´s linje som gick ända fram till den brittiska huvudstaden. Närmare bestämt Tilbury och själva sjöresan pågick 36 timmar. I varje riktning… Dåtidens utställning var betydligt mindre än nuvarande men samlade ändå Läs mer…
Eftertankar om eftertexter
Svenskar har bråttom. Särskilt när de ska hem från jobbet. Då jag växte upp i Motala fanns flera stora industrier. Electrolux och Luxor. Delar av Motala Verkstad levde kvar. Även om man tillverkade helt olika saker fanns två gemensamma nämnare. Jobben var riktigt enformiga och arbetarna började tidigt på morgnarna. Det innebar samtidigt att de Läs mer…
Ett nytt, ofördärvat år!
Så här dags på året brukar man summera året som gått, för att i samma stund planera inför nästa. Vissa ger nyårslöften, andra sätter upp ambitioner och målbilder. Börjar vi med att titta tillbaka på 2017 så har det globalt varit ett i många stycken bedrövligt och oroande år. Eländet började redan i januari när Läs mer…